Wat voor onderzoek doen wij nu in Thailand?

Op deze pagina zien jullie een aantal foto's van het dengue-onderzoek dat wij hier in Thailand doen. Op de foto rechts zie je het team waarmee we dit onderzoek uitvoeren. We hebben allemaal mooie jacks en petjes, zodat we in de dorpen duidelijk herkenbaar zijn als onderzoeks-team. Linksboven staat een foto van een typisch huis uit een dorp waar wij onderzoek doen. De meeste huizen staan hier op palen. Vroeger had men het vee (buffels en koeien) vaak onder het huis gestald. Tegenwoordig hebben de meeste mensen tractoren of andere motorische werktuigen, dus de ruimte onder het huis wordt tegenwoordig gebruikt om overdag te vertoeven, aangezien het daar enigszins koel is.

Uiteraard zijn we geïnteresseerd in hoeveel dengue-muggen er nu in en rond de huizen rondvliegen. Alle huizen betrokken bij de studie (zo'n 4000 in totaal) hebben we met behulp van een GPS-kompas in kaart gebracht (met behulp van 3 satellieten wordt met dit kompas je positie op de aardbol bepaald). Dat betekent dat we alle locaties van de huizen op de computer zichtbaar kunnen makenDaarnaast onderzoeken we ook de scholen van de kinderen uit de dorpen op de aanwezigheid van muggen. Omdat de dengue mug voornamelijk overdag steekt, willen we met onze studie uitvinden waar de kinderen nu het grootste risico lopen om met dengue besmet te raken.

 

Hoe vangen we dan de muggen?

(1) met de 'backpack-aspirator': dit is een soort van stofzuiger die je op je rug kan dragen (zie foto). De zuigkracht is natuurlijk wel minder. Aan het uiteinde van de slang zit een 'vangpot' met gaas waar de muggen gevangen komen te zitten. Als je klaar bent, doe je de deksel erop en klaar is Kees. Hiermee vangen we dus een groot deel van de volwassen muggen die in huis rondvliegen.

(2) met de zaklamp en zuigpipet: de vrouwtjes dengue-muggen leggen hun eitjes in allerlei kleine 'containers' waar water in zit. Je kunt daarbij denken aan bloemenvazen, watergieters, regentonnen en bami-bakjes waar regenwater in blijft staan. De dengue-mug lijkt heel goed aangepast aan onze levensstijl en praktisch elk potje met water kan de dengue-mug benutten om haar nageslacht achter te laten. Alle waterhoudende containers in de huizen worden geïnspecteerd op de aanwezigheid van de larfjes of poppen van de dengue mug (zie foto rechts-boven; in dit geval was het een autoband gevuld met regenwater waar we de larven in vonden). Op speciale formulieren noteren we waar en in wat voor soort containers we de muggen hebben gevonden.

Daarnaast nemen we ook altijd een interview af met de huiseigenaar. We willen namelijk weten wat voor middelen zij gebruiken om muggenbeten tegen te gaan en wat zij doen om het broeden van de mug te verminderen. Bij een aantal huishoudens neemt Wieteke een uitgebreider interview af. We vragen de mensen onder andere wat ze van de dengue weten (symptomen, broedplaatsen van de mug etc.) en wat hun mening is over hoe dengue bestreden wordt.

In het lab in Kamphaeng Phet worden alle monsters gesorteerd op soort. Met behulp van moleculaire technieken worden de vrouwtjes dengue-muggen geanalyseerd op de aanwezigheid van het dengue-virus. We werken nauw samen met een team dat onderzoek doet naar kinderen die zijn besmet met het dengue-virus in dezelfde 4000 huizen. Op deze manier kunnen we straks de gegevens van de muggen koppelen aan de ziekte-gegevens. 

Als laatste spuiten we een insecticide in alle huizen die zich binnen een straal van 100 meter van een huis bevinden met een dengue-geval (ook dat kunnen we gemakkelijk met de kaarten op de computer bepalen). Zoals je op de foto's ziet, nemen we daarbij de grootste voorzorgsmaatregelen. Vergeleken met insecticiden die vroeger gebruikt werden, is het insecticide dat wij gebruiken relatief veilig. Alsnog willen we natuurlijk geen enkel risico lopen voor onze mensen die regelmatig met dit insecticide werken.

Dit is in grote vogelvlucht het onderzoek dat wij hier doen. Als je meer wilt weten, kun je me natuurlijk altijd een e-mailtje sturen. Het leukste is natuurlijk om het eens 'live' te zien door een bezoekje te brengen aan Thailand. Iedereen is welkom!