Lees hier hoe wij Euro 2004 beleefd hebben...


Nederland – Portugal (1-2)

GAME OVER

 


Nederland – Zweden (0-0; NL door na strafschoppen)

Door het oog van de naald, maar eindelijk de strafschoppenserie gewonnen! Het Nederlands elftal vertoonde meer teamspirit dan ooit tevoren. We leken wel op de Italianen van 4 jaar geleden die toen ook arm in arm aan de strafschoppenserie begonnen.

We waren met z’n tweeën in Bangkok voor verlenging van ons visum voor een jaar (wat trouwens nog niet gelukt is, maar dat is weer een ander verhaal). We hadden een hotelletje op Kao San Road uitgekozen, aangezien dat gedeelte van Bangkok vol zit met toeristen en dus vast ook wel voetballiefhebbers. We waren even bang dat we flink op zoek moesten naar een kroeg met TV die nog tot een uur of 4 open zou zijn. Nou, zowat elke kroeg in de straat was geopend en we hadden uiteindelijk een leuke stek uitgezocht om te kijken. Het bier moest op een gegeven moment wel in plastic limonade glaasjes om niet de argwaan van de politie te wekken.

Er was nog een handjevol Nederlanders, dus al snel werd het een gezellige boel. Nog wat Engelse supporters zaten achter ons (nog steeds teleurgesteld uiteraard) en waren enigszins voor Nederland, maar het liefste wilden ze gewoon doelpunten zien. Helaas is dat niet gelukt.


Nederland – Letland (3-0)

Ja, ook hier waren we enorm opgelucht. Het grootste gejuich natuurlijk bij het tweede doelpunt van Tsjechië.

En nu moeten we dus tegen Zweden. De gevaarlijkste mensen van Zweden (Ibrahimovic en Larsson) kennen we natuurlijk wel van hun wedstrijden bij Ajax en Feijenoord, respectievelijk. Het zal geen gemakkelijke klus worden.

Vanavond eerst Engeland – Portugal. We zullen eens kijken wie de volgende tegenstander van onze jongens wordt in de kwartfinale………

Onze prognose voor Nederland – Zweden: 3 - 1


Nederland - Tsjechië (2-3)

We hadden er veel zin in! Ook onze buurjongens waren ’s nachts opgestaan om samen bij ons in huis het Nederlands elftal te zien. En wat waren ze blij dat Van Nistelrooij, hun held, scoorde.

Van onze opstelling klopte weinig. Ondanks dat wij Paul Bosvelt er in wilden hebben, was het toch niet zo’n slim idee om hem in te laten vallen voor Robben. De desillusie was ook hier groot, toen het uiteindelijk 2 minuten voor tijd 3-2 voor de Tsjechen werd.


Nederland - Duitsland (1-1)

Ooit Duitsers het Nederlandse volkslied horen zingen? Nee? Het leek er bij ons even op dat het wel zou kunnen. We hadden het beeld op de TV en het commentaar via de wereldomroep op internet. En als er dan 20 seconden vertraging in zit, lijkt het net of je de Duitsers het Nederlandse volkslied ziet zingen. We hebben maar gauw internet uitgezet, want dat was toch even te veel van het goede... Het Engelse commentaar op de Thaise TV-zender voldeed prima.

Dat het voetbal midden in de nacht wordt uitgezonden, merk je de volgende dag wel. Midden in de nacht voetbal kijken met een alcoholische versnapering werkt niet erg bevorderlijk voor je dagritme. Gelukkig was met het doelpuntje van onze Ruud de kater niet al te groot. Het had erger gekund.


Voorgeschiedenis

Euro 2000

Met Euro 2000 zaten we allebei in Kisumu, Kenia. In het huisje waar we woonden, hadden we geen TV, dus we moesten een plek opzoeken (1) met TV, (2) goede ontvangst van de juiste zenders en (3) interesse in het EK. Gelukkig hadden we die al gauw gevonden in 'Mon Ami', een gezellige kroeg waar we wel vaker kwamen. 

De eerste wedstrijd van Nederland zaten we zo goed als alleen in de kroeg te kijken. Gelukkig kwam daar al gauw verandering in toen Nederland het steeds beter ging doen. Tegen Joegoslavië in de kwartfinale konden we maar liefst zes keer op de stoelen en tafels dansen! In de halve finale tegen Italië zat de kroeg echt propvol en was de hele tent vóór Holland. Maar ja, dat oranje shirtje wat ik aanhad, werd al gauw erg troosteloos van kleur. Als je twee penalty's in de normale speeltijd mist, nou dan weet je de einduitslag ook al wel. Wieteke en ik dropen af en hebben nog heel wat dagen verschillende Kenianen moeten aanhoren: 'What happened to Holland, bwana?'.

Kwalificatie

Tijdens de kwalificatie wedstrijd voor Euro 2004 tegen Schotland zaten we in Nederland (november 2003). Als die wedstrijd tekenend is voor de komende prestaties van het Nederlands elftal, dan zijn de verwachtingen hoog gespannen. Ook de slechte generale repetitie in de afgelopen weken, schept hoge verwachtingen: een slechte generale... een goede finale! 

 

 

 


Euro2004: een gokje waard

Zijn het niet de vechthanen of de muay-thai boksers, dan zijn het wel de Euro2004 voetbalwedstijden waar de Thai bij gokken. Het lijkt wel de Thaise nationale sport. Twee jaar geleden, tijdens het WK in Zuid-Korea en Japan, moest de politie ook al ingrijpen om illegaal gokken te voorkomen. Ook nu schijnt er weer volop (illegaal) gegokt te worden. In Bangkok waren inmiddels enkele mensen opgepakt.

Aanstaand weekend gaan we naar Bangkok. We zullen eens kijken hoe hoog Holland staat bij de Thaise bookmakers.


De Thai & Euro2004

Zodra de Thai horen dat je uit Nederland (Hollèn) komt, weten ze meestal wel de namen van Kloewievèr (Kluivert) en Ven Nistellooi te noemen. Op zich houden ze hier van wel van voetbal, maar een spelletje voetvolley met een rieten bal is veel populairder.

Het feit dat de minister-president van Thailand een groot aandeel in Liverpool wil kopen, getuigt ook van interesse voor het voetbal, alhoewel het belang voor de commercie toch wel het grootst is.

Er wordt hier wel naar Euro2004 gekeken, maar opstaan zo midden in de nacht schrikt toch veel mensen af. Als Thailand het ooit zou kunnen schoppen tot een eindronde op een WK, dan zouden we wel eens dezelfde taferelen kunnen zien als in Zuid-Korea. 


Nederland - Tsjechië: de verwachting 

Wat moeten we er eigenlijk van verwachten? Gelukkig worden wij totaal niet beïnvloed door alle Nederlandse media, dus wij zien het nog enigszins positief in. Nou ja..., onze geschiedenis tegen de Tsjechen is natuurlijk niet al te best.

Onze elf:

Van der Sar, Jaap Stam, Johnny Heitinga, Clarence Seedorf,  Paul Bosvelt, Marc Overmars,  Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder, Andy van der Meijde, Pierre van Hooijdonk, Ruud van Nistelrooij


Wat wordt het dit jaar?

Hoe gaat het Nederlands elftal dit jaar presteren?

Wordt het huilen of lachen?

OF

 


Voorbereiding in Thailand

Al voor dat we hier kwamen, wisten we natuurlijk dat we de wedstrijden van het Nederlands elftal niet in Nederland zouden zien. Eén van onze eerste 'levensbehoeften' hier in Thailand was dan ook de aanschaf van TV en satellietschotel. Met 4 internationale sportkanalen kon dat niet mis gaan.

Of toch? Toen we de TV-gids van juni kregen, konden we daar niet de live-uitzendingen van Euro 2004 in vinden. Al gauw werd duidelijk dat we de uitzendingen via het Thaise sportkanaal moeten bekijken. Aangezien we het Thaise commentaar (nog) niet kunnen verstaan, gaat het commentaar waarschijnlijk via de wereldontvanger of via de wereldomroep op internet komen (moeten we nog wel even genoeg internet tegoed kopen).