Kamphaeng Phet, de stad

De provincie Kamphaeng Phet ligt 400 km ten noorden van Bangkok. De hoofdstad van de provincie, ook Kamphaeng Phet genaamd, heeft 25.500 inwoners. De naam Kamphaeng Phet betekent "Diamanten Muur" en de stad is zo genoemd omdat het in de tijd van het Sukothai rijk (13de en 14de eeuw) een belangrijke defensie stad was. De stad heeft 2 historical parks met ruines uit de tijd van het Sukothai rijk (zie Kamphaeng Phet Historical Park).

Tegenwoordig is Kamphaeng Phet vooral bekend om de productie van de lekkerste kluay khai bananen (mini banaantjes, egg banana) in Thailand. Elk jaar in september is er dan ook een Kluay Khai festival om de banaan te promoten. Op dit festival worden wedstrijden gehouden om de beste/lekkerste bananen en de lekkerste Krayasat (een lokale zoete lekkernij). Daarnaast is er een grote markt, optredens en ander entertainment. Het festival duurt een aantal dagen.

Langs de snelweg van Kamphaeng Phet naar Bangkok, ongeveer 15 kilometer van Kamphaeng Phet stad, is een grote markt waar ze allerlei produkten uit de provincie Kamphaeng Phet verkopen. Het belangrijkste produkt, “de banaan” is er volop te verkrijgen in allerlei vormen zoals chips, plant, tros, etc. Daarnaast verkopen ze er souvenirs en rotan meubelen.

Kamphaeng Phet ligt aan de rivier de Ping. Ter hoogte van Kamphaeng Phet ligt in het midden van de rivier een eiland. Je kunt daar via een brug komen. Maar vaak staat het water zo laag dat je er ook makkelijk heen kunt lopen. Het water staat vaak laag omdat ongeveer 100 kilometer van Kamphaeng Phet, in de provincie Tak, een grote dam in de rivier is gebouwd. Deze “Bhumibol dam” is de 8ste grootste dam ter wereld. We zijn er geweest, en inderdaad, de dam is erg groot. Langs de rivier ligt de boulevard van Kamphaeng Phet.

Terug naar boven

Onze boodschappen doen we op de groentemarkt in het centrum van de stad.

 

Een straat in het centrum van Kamphaeng Phet

Rivier Ping

Brug naar het eiland in de rivier Ping

Boulevard


Kamphaeng Phet Historical Park

De ruines van Kamphaeng Phet stammen uit de 13de en 14de eeuw, de tijd dat het Sukothai rijk heerste in het oude Siam. Kamphaeng Phet heette toen Chakangrao en had dezelfde indeling als oud Sukothai en Sri Satchanalai, met aparte zones voor religieuze gebouwen binnen de stadsmuren en erbuiten. De religieuze gebouwen (nu ruines) zijn gemaakt van lateriet. De ruines zijn in 1991 tot een "UNESCO World Heritage Site" verklaard en staan nu onder toezicht van "the Fine Arts Department".

Het park bestaat uit twee gebieden. Het eerste gebied ligt tegen het centrum van Kamphaeng Phet aan en wordt door een oude stadsmuur omringd. Voor het park liggen twee musea. Het Kamphaeng Phet National Museum heeft een collectie van artefacten uit de regio van Kamphaeng Phet, zoals terracotta ornamenten en oude budda beelden. Het museum is open van 09.00 - 16.00 uur van woensdag t/m zondag. Entree is 30 baht. Het Kamphaeng Phet Chaloem Phrakiat Museum is elke dag geopend van 09.00 - 16.00 uur. Entree is gratis. Het tweede gebied met ruines (buiten de stadsmuur) ligt in een bosrijke omgeving op de weg richting Sukothai. Entree voor het park is 40 baht.

Terug naar bovenNationale parken van Kamphaeng Phet

Kamphaeng Phet heeft 3 nationale parken, Khlong Lan NP, Mae Wong NP en Khlong Wang Chao NP. We hebben alledrie de parken al bezocht. Khlong Lan, het dichtstbij gelegen park, hebben we al meerdere keren bezocht. We zijn er met Peggy en Arend, en met Cari en Corné geweest.

Khlong Lan National Park

Khlong Lan National Park ligt in de districten Khlong Lan en Mueang in de provincie Kamphaeng Phet. Het park is 300 vierkante kilometer groot, en is in 1982 tot Nationaal Park verklaard om het laatste bos in de provincie Kamphaeng Phet te beschermen.

De geografie van het park is ruig en bergachtig en is begroeid met tropisch bos. Khlong Lan's bergen bereiken een hoogte tot maximaal 1439 meter en maken deel uit van het Thanon Thongchai gebergte. In dit gebergte ontspringen zeer veel waterstromen die uitkomen in de Ping rivier en die weer in de Chao Praya rivier in Bangkok stroomt. Deze rivieren zijn van levensbelang voor de irrigatie van rijst en de zoetwaterwinning in Bangkok.

Attracties in het park

Khlong Lan waterval ligt naast het hoofdkwartier van het park. Op een plateau boven de waterval vormen 5 waterstromen een klein meer. Vanaf hier stroomt het water 3 kilometer verder door een smalle geul, om vervolgens een val te maken langs een 100 meter hoge en 40 meter brede klif. De waterval is geschikt om in te zwemmen. De waterval is het grootst tijdens het regenseizoen. Het is één van de mooiste watervallen van Kamphaeng Phet.

De Khlong Namlai waterval ligt 25 kilometer van het hoofdkwartier van het park. Deze waterval bestaat uit 9 trappen, elk van verschillende hoogte. De poel van de derde trap is geschikt om in te zwemmen.

Kaeng Ko Roi is een stroomversnelling die langs de weg van Um Phang naar Khlong Lan ligt, 15 kilometer van de hoofdkwartier. Het gebied bestaat uit waterversnellingen, stukjes zandstrand, en duizenden kleine rotsen omringt door een prachtige omgeving.

Flora en fauna

De belangrijkste boomsoorten in het park zijn de Tectona grandis, Shorea obtusa, S. siamensis, Pterocarpus macrocarpus en bamboe.

Veel voorkomend wild in het park zijn de sambar deer, common muntjac, wild boar, macaque en squirrel. Daarnaast leven er 84 soorten vogels, 34 soorten reptielen en 25 soorten amfibieën in het park.

Klimaat en beste seizoen

Moesson klimaat. Gemiddelde jaarlijkse temperatuur is 23 graden C, gemiddelde jaarlijkse regenval is ongeveer 978 mm. Het regenseizoen is van mei tot en met oktober, het koele droge seizoen van november tot en met januari, en het droge warme seizoen is van februari tot en met april. De beste tijd om het park te bezoeken is aan het einde van het regenseizoen omdat de watervallen dan de grootste hoeveelheden water afvoeren. Dit maakt de watervallen nog spectaculairder.

Faciliteiten

Er zijn een aantal 3-persoons bungalows te huur in de omgeving van het hoofdkwartier en de Khlong Lan waterval. Ook is het mogelijk daar te kamperen. Bij de waterval zijn een aantal restaurants.

Routebeschrijving

Vanaf Bangkok, volg snelweg 32 naar Nakhon Sawan, vervolgens snelweg 1 richting Kamphaeng Phet. Sla bij kilometer 346 af richting het westen (snelweg 1117). Sla na 46 kilometer rechtsaf, bij Khlong Lan market. Nu is het nog 4 kilometer naar de hoofdingang.

Terug naar boven


 

Khlong Lan waterval

Makaak...

Nog een makaak ...

En nog twee!


Mae Wong National Park

Mae Wong National Park ligt ongeveer 80 kilometer van de stad Kamphaeng Phet. Voordat het park in 1987 een nationaal park werd, woonden er verschillende hilltribes (o.a. Hmong, Yao, Muzer en Karen) in het gebied. Toen het een nationaal park werd, zijn de hilltribes uit het park verwijderd en in de omgeving van het park geplaatst. Mede hierdoor is Mae Wong één van de weinige nationale parken in Thailand zonder menselijke nederzettingen.

Het park is 894 vierkante kilometer groot en ligt in het Thanon Chong Chai gebergte. De geografie is dan ook ruig en bergachtig met een hoogste top van 1964 meter boven zeeniveau. Er lopen drie rivieren door het park waarvan de Mae Wong rivier de grootste is. Het park is naar deze rivier genoemd.

Flora en fauna

De belangrijkste boomsoorten in het park zijn de Tectona grandis, Afzelia xylocarpa, Pterocarpus macrocarpus en Xylia kerrii.

De fauna in het park bestaat uit minimaal 57 soorten zoogdieren, meer dan 300 soorten vogels, 22 reptielen en 7 amfibieën. Makkelijk te spotten vogels in het park zijn o.a. flycatchers, minivets, barbets, bulbuls, Red Junglefowl, Hoopoe en nightjars.

Vanuit omliggende gebieden migreren er af en toe Aziatische olifanten en Gaurs het park in, maar deze dieren worden niet vaak gezien. Tijgers en luipaarden zijn recentelijk nog waargenomen in het park maar zijn zeer zeldzaam. Banteng, Malayan Tapir en Serow komen meer voor. Kleine en makkelijker te spotten zoogdieren zijn o.a. eekhoorns, civets, marters, stekelvarkens en otters.

Klimaat en beste seizoen

Moesson klimaat. Gemiddelde jaarlijkse regenval is 1100 mm. Regenseizoen is van mei t/m oktober, koele droge seizoen van november t/m januari en het droge warme seizoen is van februari t/m april (maximum temperatuur tot 43 graden Celsius!). Het koele seizoen is de beste tijd voor lange boswandelingen.

Faciliteiten

Het park heeft 3 bungalows te huur voor 45 personen. Deze bevinden zich bij het hoofdkwartier. Daarnaast is er nog een bungalow bij het uitzichtspunt Chong Yen (35 personen). Kamperen is mogelijk bij de waterval Pha Nang Khoi. Eten is alleen te verkrijgen bij het hoofdkwartier.

Routebeschrijving

Rij vanaf Bangkok richting het noorden via snelweg 1. Vijftig kilometer voor Kamphaeng Phet, bij het dorp Khlong Khlung links afslaan (richting het westen) de snelweg 1242 op. Het is nu nog 60 kilometer richting het park hoofdkwartier.

Terug naar boven


 

Attracties in het park

Kaeng Pha Nang is een stroomversnelling, 800 meter van het park hoofdkwartier. Dit is een ideale plek voor een picknick of een verfrissende duik. Ongeveer 350 meter van de stroomversnelling ligt de kleine maar mooie waterval Pha Nang Khoi waar kamperen mogelijk is.

Mokochu is het hoogste punt van het park. Het ligt 1964 meter boven zeeniveau en heeft het mooiste uitzicht van de hele regio. In het koele seizoen kun je genieten van het prachtige uitzicht over de in wolken gehulde jungle. De Mokochu piek ligt 38 kilometer van het hoofdkwartier. De wandeling naar de top en terug neemt ongeveer 6 dagen in beslag en kan ondernomen worden met een gids.

Mae Kasa waterval heeft een hoogte van 900 meter en is verdeeld over 9 trappen. De waterval ligt 18 kilometer van het hoofdkwartier en is te bereiken via een natuurpad.

Mae Riwa waterval ligt 21 kilometer van het hoofdkwartier. De waterval heeft 5 trappen en een diepe poel, ideaal om in te zwemmen. De waterval kan via een wandeling door de jungle worden bereikt.

De Mae Ki watervallen hebben hun oorsprong in het Tanon Thong Chai gebergte. Een gedeelte van de Mae Ki waterval maakt een val van meer dan 200 meter en dat maakt deze waterval één van de grootste van Zuidoost Azië.

De weg van Khlong Lan naar Umphang is een route langs de noordkant van het park met een aantal prachtige uitzichten. Na 16 kilometer is er een uitzichtspunt over het gebergte. Na 28 kilometer wordt het punt Chong Yen bereikt. Dit is het hoogste punt van de weg en het klimaat is hier vrijwel altijd koel en winderig. Naast de adembenemende uitzichten is dit ook een ideale plek om vogels (zoals 4 verschillende soorten neushoornvogels) te zien.